Hover Image
00:00
00:00 / 00:00
Hover Image
00:00
00:00 / 00:00

Satsar på att erbjuda vildsvinskött

Vildsvins kött

Falköpings kommun berätta här om en satsning på att erbjuda vildsvinskött i förskola, skola och äldreomsorg.

I dagsläget ligger inköp av svenskt kött och fågel på nära 100 % i Falköpings kommuns offentliga kök, men de vill inte stanna där. Falköpings kommun har därför i sin klimatstrategi som mål att bland annat minska miljö- och klimatpåverkan från inköpta livsmedel genom att prioritera närproducerade och ekologiska råvaror.

Vildsvin är i dagsläget en underutnyttjad viltråvara. I Sverige pågår just nu punktinsatser för att minska en allt mer snabbväxande vildsvinsstam, och de offentliga köken kan vara en viktig part i att öka konsumtionen. Viltkött generellt har i sammanhanget en relativt låg klimatpåverkan. Genom att vara med och introducera vad för många är nytt kött hoppas vi att kunna bidra till att efterfrågan på köttet ökar.

Under hösten kommer det därför att serveras maträtter med vildsvin i Falköpings kommuns kök inom förskola, skola och äldreomsorg. Det kommer bland annat att erbjudas viltfärsbiffar med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon såväl som vildsvinskebab.

Vildsvinsköttet som serveras har upphandlats av företaget LK Vilt vars produkter kommer från området kring Dagsnäs Slott mellan Falköping och Skara.

Inslaget kommer från skolrestaurangen på Elvagården i Vartofta.

Skola Kommunen Vartofta vildsvinskött

Program
1 av 2
Publicerad
onsdag 10 november 2021