Bra val av kostfetter är viktigt för kärl och hjärta. Mättat och enkelomättat fett är säkert och mjölkfett och charkfett hälsoriktiga val. Fleromättat fett från fröfetter är farligt reaktivt. Skador på livsviktiga blodfetter ligger bakom ateroskleros och hjärtinfarkt. Fleromättade fettsyror av typ omega-6 och oxidativ stress förvärrar medan antioxidanter och fiskfetter av typ omega-3 skyddar.
Göran Petersson har under mer än 25 år introducerat, utvecklat och bedrivit utbildning och forskning i kemisk miljövetenskap vid Chalmers. Under senare år har forskningen inriktats på oberoende biokemisk granskning av konsumentprodukter med koppling till livsmedel.
Här finns länkar till de publikationer han talar om i föreläsningen
Lördagen den 8 september 2012 besökte han Falköping och höll den här föreläsningen, arrangör var Tandvårdskadeförbundet Skaraborg.
Hälsa kost